Durant aquests dies, moltes escoles fan jornada de portes obertes i moltes famílies esteu neguitoses i preocupades perquè al llarg dels propers dies heu de buscar i trobar la millor escola per al vostre fill/a. Moltes famílies pregunteu i demaneu referències de “bones escoles”. Però, què ha de tenir una bona escola?

No sé si existeix  “la millor escola”, el que sí que hi ha i el que heu de buscar i trobar és l’escola més apropiada pel creixement i desenvolupament del vostre fill/a.

Com? I en base a què? Crec que és la pregunta que ens em de fer.

Vosaltres com a pares/mares dels vostres fills, els coneixeu bé. Sabeu si és observador, si li agrada descobrir les coses per si sol o si li agrada més que li expliquin les coses i després ell/a pregunta. Sabeu si tendeix a agradar-li l’acció i l’exploració i busca sempre nous reptes o si li agrada més que li apropin les coses perquè ell pugui descobrir el món. Ho sabeu perquè el veieu jugar i el veieu interaccionar i descobrir el seu entorn proper. Els nens/es mitjançant el joc expressen moltes coses, fixar-vos en el com juga us aportarà informació sobre el com aprèn i li agrada aprendre.

Crec que és molt important que respecteu aquesta manera de ser i fer que té i que ho tingueu present a l’hora d’ escollir la millor escola per a ell/a.

Entenc la preocupació que com a pares teniu a l’hora d’haver d’escollir escola, ja que sentiu una gran responsabilitat i alhora teniu por i alguns així ho verbalitzeu amb un: “I si m’equivoco?”. Ho entenc i és normal que ho sentiu així! Però us proposaré un exercici que possiblement pugui ajudar-vos a l’hora de prendre aquesta decisió; Tanqueu els ulls, penseu, reflexioneu i pregunteu-vos per uns instants: Quin futur m’agradaria per al meu fill/a?. Les respostes poden ser infinites. Per exemple:

  • Vull que tingui un alt càrrec professional
  • Vull que sigui qui vulgui ser però que sigui feliç
  • Vull que sàpiga parlar moltes llengües i que pugui viatjar i treballar a l’estranger
  • Vull que sigui feliç i que sàpiga gestionar els seus sentiments i emocions i això el permeti estar bé amb ell mateix i amb els altres.
  • Vull que el meu fill/a sigui com jo en…
  • El més important per mi com a pare/mare del meu fill és que aprengui molts coneixements. Això li obrirà portes al món!
  • Vull donar-li al meu fill/a tots els recursos possibles perquè pugui volar sol
  • El més important per mi com a pare/mare del meu fill/a és que aprengui valors que el portin a saber qui és i on pot arribar a partir de conèixer-se a si mateix

Potser aquesta reflexió us ajudarà a prioritzar sobre un tipus d’escola o una altra. Així tindrem doncs, el primer filtre per escollir escola per al vostre fill/a.