Si estàs llegint aquest article, possiblement sigui perquè us agradaria saber perquè el vostre fill/a fa rabietes i què és el que podeu fer per evitar-les.

Com a psicòloga he de dir-vos que hi ha diferents teories i diferents punts de vista sobre el com actuar davant les rabietes.

  • Cada nen és diferent i cada un s’expressa a la seva manera
  • Existeixen similituds entre els nens: els nens tenen la seva manera d’expressar-se i els pares els hem d’acompanyar perquè puguin fer-ho de la forma més sana possible.

Quan el nen neix, la seva forma d’expressar que vol menjar, dormir, que necessita afecte, que té malestar, entre d’altres, és mitjançant el plor. Ja que encara no sap parlar i és el recurs que ell té per comunicar-se amb els altres. Per aquesta raó, els pares ens angoixem quan els sentim plorar i ràpidament volem saber què li està passant per donar-li allò que necessiti, per complaure’l i que deixi de plorar: li donem el xumet, el biberó, afecte, intentem saber si està cansat per posar-lo a dormir, mirem si porta el bolquer brut, etc. I és quan deixa de plorar, que ens tranquil·litzem.

Si bé és cert que això mateix passa quan el nen ja té 1 o 2 anys, hem d’afegir que en aquesta edat les rabietes tendeixen a donar-se més sovint i cada vegada són més llargues. Com que el nen és una mica més gran, té més consciència i això l’ha portat a aprendre coses noves.

Us ha passat que al sortir de l’escola, el vostre fill/a d’un o dos anys estava content de veure’t i pocs minuts després s’ha posat a fer una rabieta perquè no vol seure al cotxet, perquè diu que no li agrada el berenar, perquè no vol anar al parc i un cop esteu al parc ja no vol marxar cap a casa? Al arribar a casa no vol banyar-se, només vol veure la tele…Fins que veus que no pots més, que portes tot el dia treballant, estàs cansada i a sobre portes tota la tarda aguantant el seu plor sense entendre el per què de tot això?…És en aquest moment quan decideixes dir: “Prou!” apagar la televisió enfadada i inclús cridar-lo o renyar-lo perquè no pots més?

Després de tot això, et sents culpable perquè no saps si has actuat bé i et preguntes si es que no saps comprendre al teu fill o què és el que esta passant…

Deixa’m dir-vos que sé perfectament com us sentiu i puc ajudar-vos. En l’article de la setmana vinent us explicaré tres estratègies que us ajudaran a calmar les rabietes del vostre fill/a i alhora l’ajudaran a expressar-se i comunicar-se millor amb els altres.